Enexis Netbeheer vergroot veiligheid gasnetwerk door toevoeging gasstopper

Enexis Netbeheer plaatst vanaf dit jaar, als eerste netbeheerder, standaard de Gas-Stop™ van fabrikant Pipelife in het gasnetwerk.

Deze gasstopper sluit de gastoevoer van de 100mbar- huisaansluiting automatisch af als een grote lekkage optreedt, bijvoorbeeld door graafwerkzaamheden of onderhoudswerkzaamheden in een woning. Het Nederlandse gasnetwerk is al veilig, deze gasstopper vergroot die veiligheid bij plotselinge gasuitstroom.

De gasstopper wordt in andere landen al op grote schaal gebruikt. In enkele landen is een gasstopper zelfs een verplicht onderdeel van het gasnet. Dit component wordt geleidelijk ingevoerd bij het vervangen van aansluitleidingen en bij het aanleggen van gasleidingen bij nieuwbouwprojecten. In 2017 worden er ongeveer 18.000 gasstoppers geplaatst; in de jaren daarna neemt dit aantal toe tot circa 35.000 gasstoppers per jaar. De meterkasten van de bewoners waarvan de aansluitleiding is uitgerust met een gasstopper worden voorzien van een speciaal label. Hierdoor weet een monteur direct dat er een gasstopper geïnstalleerd is, waardoor deze gericht een storing kan verhelpen. Per jaar wordt Enexis Netbeheer ruim 2600 keer ingeschakeld vanwege een gasluchtmelding aan de huisaansluiting.

Han Slootweg, directeur Asset Management Enexis Netbeheer: “De gasstopper is het afgelopen jaar uitvoerig getest. Daaruit is gebleken dat deze een waardevolle en betrouwbare toevoeging is aan het bestaande gasnet. We zijn dan ook trots dat we als eerste Nederlandse netbeheerder dit component kunnen toevoegen aan ons netwerk.”

Marcel Scucces, Business Manager bij Pipelife: “Speciaal voor het Nederlandse gasnetwerk hebben wij de Pipelife ‘Gas-Stop’ ontwikkeld die perfect past in het opzetstuk. Wij zijn uiteraard blij dat de resultaten van de pilot zeer positief zijn en dat wij een rol hebben kunnen spelen in dit traject. Hiermee dragen we ons steentje bij om het gasnet ook bij incidenten veilig te houden.”

De Gas-Stop is te zien op de Stand van Pipelife (4.320) op de Infratech (17 – 20 januari, Ahoy Rotterdam)

Over Enexis Netbeheer
Enexis Netbeheer distribueert op betaalbare en betrouwbare wijze elektriciteit naar 2,7 miljoen klanten en gas naar 2,3 miljoen klanten in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. Het bedrijf verzorgt de aanleg, onderhoud, ontwikkeling en beheer van haar elektriciteits- en gasnetwerk. Enexis Groep brengt partners, overheden en haar kennis samen om een bijdrage te leveren aan de realisatie van het Energieakkoord. Bovendien stimuleert Enexis Groep klanten actief meer energie te besparen, onder andere met Buurkracht. Enexis Groep heeft circa 4.500 medewerkers.

www.enexis.nl
www.enexisinnovatie.nl
www.werkenbijenexis.nl

Deel op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin