Basismodule energie Energy College in de sneak preview

Een primeur voor de bezoekers van de tweede Energy College BusinessBijeenkomst op 1 maart: zij kregen een inkijkje in de pilot van de basismodule Energie die nu loopt. Deze basismodule wordt gegeven op alle ROC’s en AOC’s die aangesloten zijn bij Energy College – het mbo-broertje van de Energy Academy Europe – en is bedoeld om technische mbo-studenten basiskennis bij te brengen over (duurzame) energie waarna zij zich kunnen specialiseren.

Volle bak was het in de skybox van de Energy Valley Topclub – energiebusinessclub rondom vier Groningse topsportclubs – voorafgaand aan de voetbalwedstrijd FC Groningen–ADO Den Haag. Op het programma stonden een kennismaking met Energy College, een sneak preview van de basismodulepilot in digitale leeromgeving Wikiwijs en een uitgebreid interview met vertegenwoordigers van de vijf hotspots; werkleeromgevingen waar de mbo-studenten zich kunnen specialiseren in een specifiek energiethema zoals windenergie of decentrale opwekking. Een aantal mbo-instellingen heeft een ‘eigen’ hotspot, een paar bestieren er samen één.

De aftrap van de bijeenkomst werd gegeven door Wim van de Pol, lid College van Bestuur Noorderpoort en lid stuurgroep Energy College. Met een interactieve presentatie lichtte hij het belang van Energy College toe en gaf hij meer uitleg over de rol die Energy College speelt binnen de toekomst van de noordelijke provincies. Aan de hand van thema’s uit SWITCH – de Noordelijke Energie Agenda – schetste hij het energielandschap in de Energy Valley regio en daarmee de context waarbinnen Energy College de mbo-energieprofessional van morgen wil opleiden.

Hoe tastbaar de rol van Energy College nu al is, liet directeur Techniek & ICT Dick van de Plas van Noorderpoort zien via de blended leeromgeving van de basismodule Energie. Aan de hand van een aantal opdrachten liet hij zien welke onderwerpen de mbo-studenten voorgeschoteld krijgen en wat ze erover leren.
Om nog meer duidelijkheid te scheppen in de rol die de mbo-instellingen spelen binnen Energy College, hield directeur Gerrit van Werven van Stichting Energy Valley interviews met vijf vertegenwoordigers van de hotspots. Doordat de mbo-studenten dichtbij het vuur zitten en aan concrete innovatieve projecten werken, zijn ze zich goed bewust van de kansen die de energiesector biedt. ‘Ze studeren met veel meer passie’, zie Roeland Westra van Centrum Duurzaam, de hotspot van ROC Friese Poort.

Eerder stipte Wim van de Pol al de groei van de arbeidsmarkt aan die het Nationale Energieakkoord teweeg brengt. Dat vraagt om goedgeschoold personeel. Daarom hebben noordelijke mbo-instellingen, overheden en het bedrijfsleven samen Energy College opgericht: om op basis van wat de branche nodig heeft, dé mbo-energieprofessional van morgen op te leiden.
Enery College is te vinden op www.energycollege.org en op twitter via @EnergyCollegeNL.

Deel op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin