De eerste beker ooit is binnen voor Abiant Lycurgus

Abiant Lycurgus heeft zondag voor het eerst in de historie de beker gewonnen dankzij een 3-1 zege op Landstede Volleybal. De setstanden tegen de Zwollenaren waren 18-25, 25-20, 28-26 en 25-15. De slotfase van de derde set was cruciaal. Abiant werkte drie setpoints weg en benutte zelf het tweede setpunt.

Steve Irvin en Auke van de Kamp waren de dragende spelers in de tweede bekerfinale die Abiant Lycurgus ooit speelde. Irvin viel zaterdag in de halve finale tegen Draisma Dynamo geblesseerd uit in de slotfase met een verzwikte enkel. De Amerikaan was voldoende opgelapt en wou zelf ook spelen: “Het is heel mooi. Het is de eerste keer en mooi om hier onderdeel van te zijn. Het is de belangrijkste wedstrijd sinds tijden en ik wou gewoon spelen. Ook al kan ik de komende week niet lopen. De adrenaline heeft me geholpen denk ik.” De eerste set verliep uiterst moeizaam. Abiant Lycurgus kwam niet in de wedstrijd en aanvallend had Wytze Kooistra het zwaar. Kooistra sloeg zelf de bal op setpoint uit, waardoor het 18-25 werd.

De andere basisspelers waren Dennis van der Veen, Jacob Guymer, Just Dronkers en Jay Blankenau. Vervolgens lukte het stukje bij beetje om beter in de wedstrijd te komen. Landstede bleek als altijd een geduchte tegenstander. Vanaf 11-11 werd het verschil gemaakt. De maximale voorsprong bedroeg zes punten; 23-17. De tweede set werd dankzij een geslaagd blok van Van der Veen binnengeslagen; 25-20. De derde set bleek cruciaal. Abiant Lycurgus stond de hele set een paar punten achter, maar in de slotfase sloeg de ploeg van coach Arjan Taaij toch toe. Er werden drie setpoints weggewerkt en uiteindelijk waren het twee prachtige scores, een smash van Van de Kamp en een blok van Guymer, die setwinst brachten; 28-26. “Het gaat uiteindelijk om de laatste punten. Vorig jaar verloren we op die momenten nog en nu winnen we wel. Dat is een belangrijk verschil,” aldus een opgetogen assistent-coach Gerard Smit.

In de vierde set ging het tot 8-8 gelijk op. Guymer onderscheidde zich in deze fase op positieve wijze. De Australiër was serverend en blokkerend prima op dreef. Hij maakte de 16-11 en 18-12. Het verzet van de formatie van coach Redbad Strikwerda was gebroken. Een ace van Blankenau betekende 23-13 en toen was duidelijk dat Abiant Lycurgus historie zou gaan schrijven door voor de eerste keer de beker te winnen. Het was aanvoerder Van der Veen die met een prikballetje het matchpoint verzilverde, waarna het feestgedruis los barstte. “Dit is de uitkomst van de afgelopen drie jaar. We zijn gaan bouwen en het organisatorisch neer gaan zetten. Alle credits voor het bestuur, vrijwilligers en iedereen die bij de club betrokken is. Vandaag begonnen we niet scherp, maar we hoefden niet wanhopig te zijn. We kunnen zo goed volleyballen en hebben vaak met vertrouwen gespeeld. Credits aan het hele team, maar ook aan Auke en Steve. Steve is maar blijven gaan en Auke heeft zich gigantisch ontwikkeld. Mooi om te zien. We gaan morgen maar niet trainen,” meldde coach Taaij met een brede glimlach.

21-02-2016 NED: Bekerfinale Abiant Lycurgus - Landstede Volleybal, Almere Lycurgus viert een feestje als zij de Nationale beker winnen door Landstede Volleybal met 3-1 te verslaan / Teamfoto

21-02-2016 NED: Bekerfinale Abiant Lycurgus – Landstede Volleybal, Almere
Lycurgus viert een feestje als zij de Nationale beker winnen door Landstede Volleybal met 3-1 te verslaan / Teamfoto

Deel op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin