Enexis: decentrale opwek en energiebesparing

Voorafgaand aan de wedstrijd FC Groningen – Willem II d.d. 28 september jl. heeft Enexis als lid van de Energy Valley Topclub een 2-tal boeiende inleidingen gegeven. Zo ging mr. E.H. (Bert) de Jonge (advocaat Enexis en tevens lector aan de Hanzehogeschool) in op de juridische uitdagingen die de komende periode op ons afkomen.

De opkomst van decentrale energieopwekking en de introductie van de slimme meter maken dat er nieuwe rollen en verhoudingen ontstaan. De vraag naar en het aanbod van (lokaal opgewekte) energie maken bovendien dat flexibiliteit is gewenst. Welke rollen zijn er? En wie is dan vanuit een nieuwe rol verantwoordelijk en waarvoor? En hoe ga je om met gegevens van huishoudens? Enexis levert een constructieve bijdrage in deze transitie. Dat doet zij overigens niet alleen door bouwstenen aan te reiken die helpen de wetgeving te actualiseren.

Ook heeft het onderdeel Fudura van Enexis een initiatief voor energiebesparing geïnitieerd dat landelijk wordt uitgerold en naar de naam Buurkracht luistert. D. (Djoera) Eerland (Product Marketeer Project Energiebesparing) vertelde over alle ins en outs van het initiatief, welke als doel heeft bewoners in straten en wijken te verenigen en te faciliteren met het oppakken van besparingsmaatregelen. Deelnemers krijgen met voorrang een slimme meter en kunnen hun verbruik onderling monitoren. Daarnaast kunnen ze samen de inkoop organiseren van bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatiemateriaal. Het Buurkracht-initiatief biedt lokale ondernemers in de energiesector de mogelijkheid in contact te komen met potentiële klanten. Zie voor meer informatie: www.buurkracht.nl

Door het gemêleerde gezelschap (overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen) was er voldoende gelegenheid voor cross-overs en verrijkende inzichten.  Al met al kijken we terug op een inspirerende en geslaagde sessie.

07-10 EVTC

Deel op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin