Enexis start pilot om energiebesparing met de slimme meter te stimuleren

Netbeheerder Enexis start vanaf zaterdag 14 mei met de pilot ‘Energiekanjers’ om haar klanten met een slimme meter actief te stimuleren energie te besparen. De netbeheerder constateert dat de doelstellingen om energie te besparen zoals afgesproken in het energieakkoord niet gehaald lijken te worden.  Enexis houdt de pilot achtereenvolgens in Breda, Deventer en Groningen en is eind september afgerond. Daarna wordt geëvalueerd welke middelenmix het optimale resultaat oplevert en op welke manier de overige klanten van Enexis dus het beste benaderd kunnen worden de komende jaren. 

Uit onderzoek van Enexis is gebleken dat de slimme meter na installatie nauwelijks gebruikt wordt om actief energie te besparen. Door de slimme meter te koppelen aan bepaalde marktproducten, zoals energieverbruiksmanagers of apps, wordt energiebesparing realtime inzichtelijk. De slimme meter laat ook zien hoeveel energie er met bijvoorbeeld zonnepanelen opgewekt wordt. Daardoor wordt verbruik en opwek van energie heel tastbaar.

De pilot onderzoekt dan ook op welke manier huishoudens het beste benaderd kunnen worden om ze te stimuleren een bepaald marktproduct aan te laten schaffen. Hiervoor werkt Enexis samen met ruim 20 marktpartijen* op het gebied van ‘energie besparen’ en ‘energie opwekken’. Alle marktpartijen binnen deze twee categorieën zijn hiervoor aangeschreven met het aanbod om deel te nemen. Gedurende deze pilot zet Enexis per bovengenoemde stad een aantal communicatiemiddelen in. Zo worden de inwoners van Breda via verschillende brieven benaderd om ze naar de website van de campagne te laten gaan. In Deventer wordt dit pakket verder uitgebreid met onder andere social media, abri’s en advertenties in huis-aan-huis-bladen. In Groningen worden vervolgens de succesvolste elementen samengevoegd.
Rutger van der Leeuw, directeur Klant en Markt: “Enexis vindt het belangrijk om een rol te spelen in het versnellen van de energietransitie. Enerzijds is dat met het faciliteren van de opwek van duurzame energie, maar anderzijds is dat ook mensen waar mogelijk ondersteunen om zo duurzaam mogelijk om te gaan met energie. Met deze pilot willen we de consument laten zien dat energiebesparing ook heel leuk kan zijn. Doordat we nu met zoveel marktpartijen samenwerken, kunnen onze klanten ook echt een keuze maken.“

* Deelnemende marktpartijen: Zonnepanelendelen.nl, Enelogic, NLE, Home Wizard, Eneco, Benext, Oxxio, Plugwise, FP4all, INRG, Enepa, Huismerk Energie, Energieprofessionals, Aarum, Greenchoice, Lungo, Energq, RWE, E.ON, Fudura, Novaware, Nieuwestroom, Energieflex en Beeclear

Over Enexis
De regionale netbeheerder Enexis distribueert op betaalbare en betrouwbare wijze elektriciteit naar 2,7 miljoen klanten en gas naar 2,3 miljoen klanten in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant, Limburg en via Endinet in Eindhoven. Het bedrijf verzorgt de aanleg, onderhoud, ontwikkeling en beheer van haar elektriciteits- en gasnetwerk. Enexis brengt partners, overheden en haar kennis samen om een bijdrage te leveren aan de realisatie van het Energieakkoord. Bovendien stimuleert Enexis klanten actief meer energie te besparen, onder andere met Buurkracht. Enexis heeft circa 4.500 medewerkers.

Deel op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin