Essent genomineerd met computerlab voor Tanzania

De ontwikkeling van een mobiel computerlab voor middelbare scholen in Tanzania heeft Essent een nominatie opgeleverd voor de Computable Awards, de meest prestigieuze IT-prijzen van Nederland. Medewerkers van het energiebedrijf in Den Bosch bedachten en bouwden een door zonnepanelen aangedreven, rijdende IT-klas voor het Afrikaanse land. Daarmee maakt Essent nu kans op de titel Meest Maatschappelijk Verantwoorde ICT-bedrijf.


Het juryrapport roemt specifiek de bij het project betrokken medewerkers: ‘Zij hebben met hun kennis van energie en ict deze oplossing mogelijk gemaakt. Het laat zien dat als een organisatie ruimte geeft op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen er innovatieve oplossingen worden gevonden.’

Ervaring opdoen met IT
In het lab kunnen per keer tien kinderen “echte” IT-ervaring opdoen met laptops en een printer. Dat is in Tanzania best bijzonder. Veel scholieren moeten het namelijk nog steeds met minder doen: leraren krijten een desktop en randapparatuur op het schoolbord en wijzen de belangrijkste onderdelen aan.

Basiskennis voor hoger onderwijs
Freek van Workum, IT’er bij Essent, was nauw betrokken bij de ontwikkeling van het lab: ‘De komst van het lab was hoognodig, want het brengt de jongeren basiskennis die ze nodig hebben om te kunnen doorstromen naar hoger onderwijs.’ Het computerlab werd in februari geopend. Ondertussen heeft het in een halfjaar tijd bijna tien scholen in onherbergzame gebieden in het Afrikaanse land aangedaan.

Stemmen voor de Computable Awards
Samen met Essent zijn nog 4 andere bedrijven en instellingen genomineerd door de vakjury. Dat zijn Amadeus, Digibewust, IT4Kids en Switch Datacenter. Tot 15 oktober dingen alle genomineerden naar de stemmen van het grote publiek. De ranglijst van de jury en het aantal publieksstemmen bepalen elk voor de helft welke genomineerde de award ontvangt. De Computable Awards worden uitgereikt op 6 november.

Mobiel-computerlab-Tanzania

Deel op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin