Europapark duurzaam gekoeld en verwarmd

De gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen verenigd in WarmteStad, leveren een collectief systeem voor warmte- en koudeopslag (WKO) op voor het Europapark.


Feestelijke opening
Gistermiddag, 19-02-2015, werd het collectieve WKO-systeem op het Europapark feestelijk opgeleverd door onze directeur Riksta Zwart en Bert Popken van de gemeente Groningen.

Het kantoor- en woongebouw de ‘Hete Kolen’ en het gemeentekantoor op het Harm Buiterplein zijn aangesloten op het bronwaternet van WarmteStad. Middels een collectief WKO-systeem worden de woningen en gebouwen in de winter duurzaam verwarmd en in de zomer duurzaam gekoeld.  De schaalgrootte van dit bronwaternet onder het Europapark is uniek voor Noord-Nederland.

Collectief bronwaternet voor heel Europapark
WarmteStad kiest er bewust voor om meerdere gebouwen te verwarmen en te koelen door middel van één modern bronwaternet. Zou elk bedrijf dat zich vestigt op het Europapark een eigen WKO-systeem aanleggen, dan is de ondergrond al volgebouwd terwijl de ruimte boven de grond nog voor de helft leeg is. De bedoeling is om in de toekomst meer gebouwen aan dit bronwaternet toe te voegen en daarmee de uitstoot van CO2 verder terug te dringen. WarmteStad draagt daarmee bij aan de ambitie van de stad Groningen om in 2035 energieneutraal te zijn.

WarmteStad
WarmteStad is het duurzame nutsbedrijf van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen dat aan Stadjers en bedrijven voor de lange termijn betrouwbare, betaalbare en bovendien duurzame warmte (en/of koude)-oplossingen biedt. Behalve in Europapark onderzoekt WarmteStad momenteel of er in het noordwesten van de stad aan 3.500 tot 10.000 woningen warmte geleverd kan worden uit een geothermiebron op het Zerniketerrein.

Deel op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin