Heel Groningen voor besparing van energie!

Op 26 november startte het project met de kick-off voor de deelnemende scholen in het basis-, voortgezet- en beroepsonderwijs uit Bellingwolde, Winschoten, Vriescheloo, Stadskanaal, Haren en Groningen.

De dag begon om kwart voor 12. De leerlingen kwamen binnen en begonnen meteen te dansen op de muziek van de DJ. De energie die er was, was geweldig. Joris Putman, bekend van de populaire soap GTST van RTL 4, trapte de kick-off af.
Voor de kick-off hadden de leerlingen een introductiefilmpje gemaakt met wie ze zijn, van welke school ze zijn en wat ze willen gaan doen. Hieruit kwamen hele diverse filmpjes, gemaakt door de leerlingen zelf.


Nadat alle filmpjes waren vertoond konden de leerlingen aan de slag gaan met verschillende workshops. Zo was er een workshop graffitispuiten, wat erg in de smaak viel bij de leerlingen. Ook was er een dansworkshop, die later gedemonstreerd werd op het podium door de leerlingen zelf.
Mad Science had drie workshops. In deze workshop gingen de leerlingen aan de slag met wetenschap en techniek. Eerst kregen ze te horen wat ze moesten doen, en vervolgens gingen ze hier zelf mee aan de slag. Enthousiaste reacties van de leerlingen: ‘Er werd een pijl afgeschoten om de snelheid van zo’n pijl te laten zien’. Science is dus leuk en leerzaam!
De ‘Jonge Onderzoekers’ gaven een workshop waarin ze demonstreerden hoe je van een oud blikje cola een leuk zelf gevlochten bakje kan maken. Ook hadden de Jonge Onderzoekers een home trainer mee; hierop konden de leerlingen fietsen en wekten ze stroom op. Aan de fiets zat een paal vast met een blokje. Zodra de leerlingen genoeg energie hadden opgewekt ging dit blokje omhoog naar het plafond. Zo kan je je eigen energie zien.

In de Dicovery truck gingen leerlingen samen met de wetenschapsnomade aan de slag met het maken van een zonnecel.
Na een uur waren alle workshops afgelopen en de leerlingen waren losgekomen: leerlingen van verschillende scholen gingen met elkaar praten, dansen en bij elkaars werk kijken: hoe is de graffiti geworden? Hoe ziet het dansje er uit?

De dag werd om kwart over 2 feestelijk afgesloten en de leerlingen kregen nog een goodiebag mee. Al met al was het een zeer geslaagde opening. Laat de Challenges beginnen!

Het project is een initiatief van Energy Valley Top Club. Naast de Energy Challenges in Groningen doen in totaal zo’n 60 scholen mee in de provincies Fryslân, Drenthe en Noord Holland Noord.

Deel op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin