Kennissessie Energy Valley Topclub bij STOPAQ – Seal for Life

Op 22 mei jl. hebben de leden van Energy Valley Topclub een bezoek gebracht aan STOPAQ in Stadskanaal. Een bijzonder bedrijf waar Nederland trots op kan zijn, want met haar duurzame en innovatieve uitvindingen timmert het internationaal behoorlijk aan de weg. Frits Doddema, Executive Vice President, praatte de leden bij over het door STOPAQ ontwikkelde enige duurzame en zelfherstellende coatingsysteem ter wereld voor de olie- en gasindustrie en haar missie om milieu- en veiligheidsrisico’s veroorzaakt door corrosie te verminderen.

Corrosie is altijd een groot probleem geweest voor een continue en veilig transport van gas en olie door pijpleidingen. Roest tast metaal immers aan, wat tot uitval, productieverlies, lekkage en schade aan het milieu kan leiden. De door STOPAQ ontwikkelde duurzame visco-elastische anti-corrosie coating was dan ook een belangrijke doorbraak die internationaal niet onopgemerkt bleef. In samenwerking met BASF werd de coating doorontwikkeld tot een self-healing visco-elastische coating die, in tegenstelling tot traditionele coatings, niet belastend is voor het milieu.

Dat de markt op een dergelijk product zat te wachten blijkt wel uit het feit dat de coating op dit moment naar zo’n 70 landen wordt geëxporteerd. Met name in Saoedi Arabië en China wordt de coating veel afgenomen. Een nadeel van dit succes zijn de diverse rechtszaken die inmiddels hebben plaatsgevonden in verband met wereldwijde pogingen het product te kopiëren. Maar dergelijke overtredingen van patenten zijn natuurlijk ook gewoon een bewijs en gevolg van het enorme succes.

De coating wordt geleverd inclusief een door STOPAQ ontwikkelde opleiding voor applicators, inspecteurs, managers en ingenieurs, zodat er bij de afnemers voldoende kennis en kunde over het product aanwezig is. Van applicatie tot inspectie. Door de levering van zo’n totaalpakket kan STOPAQ een garantie van 30 jaar en een service life van maar liefst 60 jaar geven. De coating is daarmee dus echt een ‘seal for life’.

Innovatie met een oog voor mens en milieu, STOPAQ is er een heel mooi voorbeeld van. En best bijzonder, dat een product met een dergelijke wereldwijde impact gewoon bij ons in Stadskanaal is ontwikkeld en wordt geproduceerd De kennissessie werd afgesloten met een rondleiding en eindigde met een ‘view from a great room’. Een indrukwekkend verhaal en een erg inspirerende middag.

Deel op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin