Het kriebelt weer bij Nic. “Maar er is nog geen beer geschoten”

Er gaat momenteel weer even niets boven Groningen. Want Nic./Alfa-college is de trotse koploper van de Hoofdklasse A. Boven KV Wageningen en Dalto/BNApp.nl.

Dat is een verrassing gezien het feit dat er afgelopen zomer meer spelers vertrokken, dan dat er bij kwamen in het Hoge Noorden. Toch gaat het bij Nic. voorlopig allemaal zeer voorspoedig onder de nieuwe trainer Henk Jan Mulder. Het zorgt voor kriebels bij Nic.

Met een grote glimlach op het gezicht is speelster Marieke Bongers in haar auto onderweg naar de training. Met de knappe zege op Dalto in het achterhoofd, denkt ze hardop na wát er dit seizoen anders is dan het vorige. “We hebben geleerd te volharden in dingen”, vertelt ze. “In het begin van dit veldseizoen ging het nog niet geweldig, maar er zat wel een lijn in. Een lijn waar we in geloofden. In plaats van te gaan twijfelen, hielden we vertrouwen. Ook omdat we zelf een grote invloed hebben in de manier waarop we bezig zijn.”

Dat is namelijk een ander punt wat Bongers aanhaalt voor de dingen die veranderd zijn. “Niets ten nadele van Jos Bosma, onze vorige trainer. Maar de voorbereidingen op wedstrijden maakt ons heel sterk. Voor de dinsdagtraining bespreken we de tactiek. Henk Jan geeft ons als spelers veel invloed op de tactische keuzes die we maken. Op die manier creëert hij draagvlak bij de spelersgroep, bijvoorbeeld in de manier van verdedigen.”

Ook coach Mulder heeft het goed naar zijn zin in Groningen. Na zes seizoenen succesvol de jeugd van Drachten getraind te hebben, zou hij eigenlijk een sabbatical nemen. “Toch heb ik nog geen seconde spijt van mijn keuze voor Nic. In essentie is hoofdtrainer zijn overigens niet anders dan het zijn van jeugdtrainer. Ik wil spelers elke training beter maken. En vooruit helpen. Mits zij zelf, net als ik, voor het korfbal leven. Voorlopig matcht het gelukkig aardig. Óók met de andere stafleden, onder wie Jan Jouke Flokstra, Thomas Echten (trainer/coach Nic. 2, red.), Niels Cloo (fysiektrainer, red.).”

Onder Mulder ging Nic. vaker en langer trainen. De intensiviteit ging flink omhoog. Dat was best even wennen, merkte ook Niels Tamminga: “Alle credits daarom voor de ploeg hoe ze het oppakken”, legt Mulder uit. “Niels gaf inderdaad aan dat het voor hem omschakelen was. Maar de spelers verleggen telkens hun grenzen. Voor elke speler is er bovendien weer een ander programma. We trainen drie keer per week en dat meestal twee uur lang. Ook meteen na de jaarwisseling weer. Het vele trainen op onder meer het positiespel en het als collectief opereren betaalt zich uit, bijvoorbeeld afgelopen weekend. Het regende verrassingen in beide hoofdklassen. Zo gemakkelijk is het dus blijkbaar niet om goed uit het Kerstreces te komen.”

Het gaat goed en dus wordt er veel gelachen in Groningen. “Maar er is nog geen beer geschoten”, beseft Mulder, die niet verder wil kijken dan de volgende wedstrijd. “Het vertrouwen is erg groot, maar met alleen vertrouwen kom je er niet. We mogen geen enkele ploeg in deze competitie onderschatten, dan loop je averij op. En we zullen ook niet altijd blijven winnen, maar dat hoeft ook niet. De essentie van een winnaar zijn is in mijn ogen niet dat je alles wint, maar dat je nooit opgeeft. En dat is wel iets dat heel erg in de ploeg zit.”

Kriebelen
Door de goede prestaties heeft Nic. inmiddels een gat van respectievelijk drie (Wageningen) en vier (Dalto en Rohda) punten heeft geslagen met de achtervolgers. Dus lonken de play-offs. “Het leeft enorm binnen de club”, ervaart Bongers, die als verbinder binnen en buiten het veld een belangrijke rol heeft bij de Groningers. “Tijdens de nieuwsjaarsborrel ging het ook over de goede prestaties. Er komen opeens meer mensen kijken. Veel supporters beginnen erover. Want uiteindelijk wil Nic. heel graag terug naar de Korfbal League. Dat merk je aan alles. Het begint weer te kriebelen.”

Deel op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin