Minister Blok verwelkomt 100ste Buurkrachtbuurt

Energiebesparingsinitiatief toont dat ‘samen energie besparen’ loont.

•    Isolatie en zonnepanelen meest favoriete maatregelen
•    CO2-uitstoot van bewoners die maatregelen troffen nu 33% lager
•    Maatregelnemers besparen jaarlijks € 626,- op energierekening

Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst heeft vandaag de 100ste Buurkrachtbuurt van Nederland, Hoogvonderen in Roermond, verwelkomd. In Buurkrachtbuurten besparen buurtbewoners samen energie en daarbij maken ze gebruik van elkaars kennis en kunde. Minister Blok: “Door het bundelen van krachten dalen ook de prijzen in de offertes en dat is extra winst voor de bewoners. Een initiatief als Buurkracht versterkt dit proces.” Buurkracht is eind 2013 geïnitieerd door Enexis Holding N.V. om bij te dragen aan energiebesparing. Uit onderzoek blijkt dat 3,5 miljoen mensen wel energie willen besparen, maar daar niet aan toe komen. Door het samen aan te pakken lukt het vaak wel. “Een gemiddeld huishouden betaalt € 1.900,- aan energielasten per jaar en dat is heel goed te verlagen. Als mensen besparende maatregelen treffen, is dat goed voor hun portemonnee en wooncomfort, en voor de economie”, aldus minister Blok.

Winst voor bewoners en ondernemers
Bewoners die maatregelen troffen besparen gemiddeld jaarlijks € 626,- op hun energiekosten. Favoriete maatregel in Buurkrachtbuurten is spouwmuurisolatie (47%), gevolgd door zonnepanelen (32%) en vloerisolatie (10%). Bespaarwinst door gedragsverandering en kleine aanpassingen zoals radiatorfolie en tochtstrips zijn niet meegerekend. De bewoners die maatregelen troffen gaven hier gemiddeld € 2.375,- aan uit. Zij zorgden voor bijna 1,5 miljoen euro omzet bij installateurs en isolatiebedrijven, vooral in de eigen regio.

Profijt voor milieu én buurt
Het bespaarproces van een buurt duurt gemiddeld anderhalf jaar. De 24 buurten die tot nu toe maatregelen hebben genomen, stoten jaarlijks 785 ton minder CO2 uit. Gemiddeld verminderden de bewoners die maatregelen troffen hun CO2-uitstoot met 33%. Minder kwantificeerbaar, maar veelgehoord is dat ook de sociale verbinding in de buurten groeit.

Buurkracht is samen energie besparen met de buurt
Buurkracht helpt buurten grip te krijgen op hun energieverbruik en ondersteunt bij besparingsmaatregelen. Bewoners krijgen inzicht in hun energieverbruik, de buurt krijgt een buurtbegeleider en Buurkracht helpt bij het mobiliseren van de buurtgenoten. Buurkracht is nu al in bijna de helft van Nederland mogelijk, zie ook www.buurkracht.nl.

Buurkracht is een initiatief van Enexis Holding N.V. Met dit initiatief neemt Enexis enerzijds haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, anderzijds draagt energiebesparing bij aan een evenwichtig gebruik van het energienet. En wat niet verbruikt wordt, hoeft niet verduurzaamd te worden. In Buurkrachtbuurten plaatst Enexis slimme meters, zodat bewoners beter inzicht krijgen in hun energieverbruik.

Deel op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin