Zonnecentrale Euroborg wordt dubbel zo groot

GRONINGEN – De zonnecentrale op het dak van stadion Euroborg in Groningen wordt binnenkort nog eens ruim twee keer zo groot. Dat hopen althans FC Groningen, Essent en de stichting 1miljoenwatt. Die zijn begonnen met de verkoop van nog eens 561 zonnepanelen die het zonnedak compleet moeten maken. Sinds begin februari levert de eerste fase ervan, bestaande uit 535 panelen, al stroom aan de voetbalclub.


Open dag op zaterdag 8 maart

Belangstellenden voor de nieuwe panelen zijn zaterdag 8 maart tussen 10.00 uur en 12.30 uur welkom om een kijkje te komen nemen op het dak van het stadion. De excursie sluit aan bij de landelijke actie van GroenLinks: Kies de Zon!, waarbij mensen in heel Nederland worden uitgenodigd om bij mensen thuis zonnepanelen te bekijken. In de Euroborg laat Statenlid Harrie Miedema zien dat ook wie geen (geschikt) dak heeft voor zonnepanelen kan profiteren van de zon. Miedema zal uitleg geven hoe hij er toe gekomen is om 4 zonnepanelen op de Euroborg aan te schaffen. Vervolgens vertelt Sven Pluut, de initiatiefnemer via de stichting 1miljoenWatt, hoe het crowdfundingproject werkt.
Zonnecentrale wekt op voor 70 huishoudens
De nieuwe panelen komen te liggen aan de noord-oost-zijde van het stadion, tegenover de huidige panelen. Inclusief de uitbreiding zal de zonnecentrale jaarlijks zo’n 240.000 kWh duurzame stroom opwekken. Dat is ongeveer evenveel als 70 huishoudens per jaar aan elektriciteit verbruiken.

Jaarlijkse zonnerente voor deelnemers
Ook de tweede fase zou door middel van crowdfunding tot stand moeten komen. Dat houdt in dat particulieren voor 550 euro een zogenaamde ‘ZoNbligatie’ kunnen aanschaffen, die symbool staat voor één zonnepaneel. Vervolgens ontvangen de deelnemers ieder jaar ‘zonnerente’. Die is behalve van de hoeveelheid opgewekte stroom ook afhankelijk van de ontwikkeling van de stroomprijzen. Uitgaande van een gelijkblijvende elektriciteitsprijs is de geschatte rente ongeveer 2,5% per jaar – net wat meer dan op de gemiddelde spaarrekening dus. Daarnaast krijgen deelnemers na 24 jaar hun inleg terug.

Iedereen kan meedoen
Het grote voordeel van “zonnepanelen-delen” is dat iedereen mee kan doen. Bijvoorbeeld mensen die geen geschikt dak hebben om panelen op te leggen of diegenen die niet over een eigen dak beschikken. En, bij een verhuizing is er geen gedoe: het zonnepaneel blijft immers gewoon waar het is.

Zaterdag 8 maart tussen 10.00 uur en 12.30 uur is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen bij de zonnecentrale op het dak van het stadion. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via info@1miljoenwatt.nl en zich ’s ochtends melden bij de hoofdingang van Euroborg.

Zonnepanelen

Deel op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin