Zonnecentrale met geadopteerde panelen geopend.

GRONINGEN – In Groningen is een zonnecentrale geopend met 1.092 door particulieren gefinancierde zonnepanelen. De panelen liggen op het dak van het stadion van FC Groningen. De voetbalclub gaat de stroom afnemen en de bijna 400 paneeleigenaren krijgen daarvoor een vergoeding. De centrale is het grootste collectieve zonnestroomproject in Nederland tot nu toe.


Het zonnedak is in twee fasen gebouwd. De eerste 531 zonnepanelen leverden in februari van dit jaar hun eerste stroom. Daar zijn er nu 561 bijgekomen. Samen zullen ze naar verwachting jaarlijks zo’n 240.000 kWh duurzame elektriciteit gaan opwekken. Dat is vergelijkbaar met het stroomverbruik van ongeveer 70 huishoudens. Voor FC Groningen voorziet de centrale in ongeveer 10% van haar stroomvraag. Jaarlijks vermijden de zonnepanelen samen 112 ton CO2, evenveel als de uitstoot van zo’n 40 auto’s.

Gebouwd via crowdfunding
De eigenaren van de panelen hebben deelgenomen aan een crowdfunding-actie van de stichting 1 Miljoen Watt en energiebedrijf Essent. Ze schaften voor 550 euro een ‘ZoNbligatie’ aan, die symbool staat voor de adoptie van één zonnepaneel. Bezitters van zo’n ZoNbligatie krijgen ieder jaar ‘zonnerente’. Die is behalve van de hoeveelheid opgewekte stroom ook afhankelijk van de ontwikkeling van de stroomprijzen. Uitgaande van een gelijkblijvende elektriciteitsprijs is de geschatte rente ongeveer 2,5% per jaar – net wat meer dan op de gemiddelde spaarrekening dus. Na 24 jaar krijgen deelnemers daarnaast hun inleg retour.

Eerste voetbalclub met zonnedak
FC Groningen was in februari de eerste voetbalclub in de Nederlandse eredivisie met zonnepanelen op het dak van haar stadion.

Zonnecentrale-Euroborg-drone

Deel op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin